PREDANS

Zit jullie zoon of dochter niet graag stil? Is hij of zij een grote fan van muziek? Is het thuis altijd een dansfeestje wanneer er muziek opstaat? Dan is predans echt wel iets voor jullie kapoen! Samen gaan we naar het toverbos, de regenboog, de onderwaterwereld, op wereldreis,… en maken we kennis met verschillende soorten muziek. We nemen jullie kleuter elke week mee in een ander verhaal vol fantasie!

Tijdens deze lessen wordt er o.a. gefocust op ritme, lenigheid, oriëntatie lichaamsbewegingen, relaxatie en nog véél meer. Ook worden de eerste echte danspasjes aangeleerd. We sluiten de lessen af met een vrolijke choreografie en schitteren elk jaar samen (misschien wel voor de eerste keer) op het podium!

KLASSIEK

Met klassiek ballet ontdek je de kracht van dans. Deze danstechniek vormt de basis voor andere dansvormen. In deze dansvorm staan o.a. de vijf voetposities, de strakke lijnen en de endehors (het naar buiten draaien van benen en voeten) centraal. De spieren zullen langer en soepeler worden, je krijgt een mooie en rechte houding, er wordt geleerd over discipline, vormspanning en doorzettingsvermogen. Daarnaast leren de leerlingen ook werken met sierlijke en lichte bewegingen, om zich tijdens het dansen elegant te kunnen verplaatsen.

De danslessen worden gestructureerd opgebouwd: we starten met oefeningen aan de barre, gaan door naar het milieu (oefeningen in het midden) om vervolgens een reeks diagonalen te dansen. We sluiten een balletles af met een reverence, een sierlijke buiging. Elke danstechnische beweging wordt gecombineerd tot één muzikaal geheel.

POINTES

In de lessen pointes krijgen de leerlingen een klassieke dansles, waarbij ze op hun tenen staan en dansen door middel van spitzen. Men wil het idee creëren van zweven in de ruimte. Deze dansvorm versterkt de voeten en knieën maar bevordert o.a. ook de controle over de lichaamshouding, het evenwicht, ...

Als je deze dansvorm wil dansen, is het een vereiste om ook een klassieke dansles te volgen. De leerlingen moeten reeds over een goede klassieke basis bezitten om zo deze dansvorm tot uiting te kunnen brengen. Voor velen is het begin een gevreesde ervaring, maar mits doorzettingsvermogen bereikt men het mooie klassieke ballet op pointes.

JAZZ

Jazzdans is een manier van bewegen waarbij dansbewegingen ontleend zijn aan het klassiek ballet en andere danstechnieken. Deze stijl is een ritmische dansvorm die wordt gegeven aan de hand van vele soorten muziek, gaande van swingjazz tot de allernieuwste hits. Het uitvoeren van eenvoudige tot meer ingewikkelde combinaties, een verscheidenheid aan tempo, de jazztechniek en typische bewegingsvormen, … maar vooral ook het plezier en genot van dansen komen in deze lessen aan bod.

De structuur van deze danslessen zijn gelijkend op het klassiek ballet, alleen wordt deze dansvorm in een losser en moderner jasje gestoken.

MODERN

Binnen de lessen modern staat de danservaring, maar ook de innerlijke oorsprong van een beweging centraal. In deze dansvorm draait het niet om zweven zoals een ballerina in het klassiek ballet, maar draait het eerder om vaste houdingen en bewegingen waarbij beide voeten op de grond staan, het gebruik van diep en laag dansen. Dit in combinatie met veel vloerwerk en niet alledaagse bewegingen. Het fysieke centrum is een belangrijk gegeven waaruit elke moderne dansbeweging start. Daarnaast zijn ook technieken zoals contractie (samentrekken) en release (ontspannen) zeer eigen voor deze dansvorm, maar zijn de parallelle been- en armposities niet weg te denken.

Dansen met een verhaal, dansen met gevoel, dansen met een passie.

HEDENDAAGS

Hedendaagse dans was in de jaren 90 vrij snel uitgegroeid tot een discipline waarvan de artistieke raison d’être als vanzelfsprekend werd beschouwd, natuurlijk bestond hedendaags al een tijdje voor de jaren 90. Het ‘niet kennen van dans’ is een manier om het lichaam en bewegingen op nieuwe manieren te verkennen (Rudi Laermans, 2015).

In de lessen hedendaags zullen we onderzoeken hoe we verder gaan dan dans die we nu kennen. Het doel voor deze lessen zijn: de ruimte leren kennen en gebruiken, hoe de bewegingen eigen te maken en zeker de creativiteit uit de leerlingen halen. Dit betekent dat we naast oefeningen, ook soms eens zullen improviseren met begeleiding. Improvisatie lijkt eng in het begin, maar later zal dit als natuurlijk aanvoelen, want je zal er niet meer te veel over nadenken en gewoon dansen. Met deze hedendaagse lessen willen we deze vraag beantwoorden; wie ben jij als individu in dans?

HIPHOP

Deze dansvorm blijft zich vandaag de dag nog steeds ontwikkelen. Hiphop kent heel wat verschillende subvormen: housing, popping, locking, breaking, waacking, en nog zoveel meer. Hier staat vooral het laag dansen in de grond centraal waarbij o.a. sprake is van bounce, isolaties, … Daarnaast komt het gevoel voor ritme alsook heel wat explosieve en creatieve dansbewegingen aan bod in deze lessen.

Het dansen van hiphop zou bij elke leerlingen een lach moeten toveren en het grootste enthousiasme en plezier naar boven halen. Deze dansvorm is zeer los en vrij ten opzichte van alle andere vormen, maar kent ook zijn specifieke hiphoptechniek.

COMMERCIAL

Commercial is een dansvorm die voorkomt in videoclips, televisieshows, … en dus m.a.w. commerciële producties. Een veelzijdige en dynamische dansstijl waar uitstraling, ritme en het showgehalte centraal staan. In deze dansstijl komen allerlei elementen en trends uit de stijlen hiphop, funky jazz en streetdance aan bod. Snelle en krachtige bewegingen worden gecombineerd met de nodige aandacht voor de choreografie, performing skills en synchronisatie. Muziek speelt bij deze dansvorm ook een cruciale rol. Bij Commercial passeren heel wat funky popnummers de dansles, en wordt elke danser uitgedaagd om uit zijn/haar comfortzone te groeien.

Kortom: expressie, energie, ritmiek en plezier in deze energievolle, maar ook technische dansstijl met het nodige showgehalte. Ben jij een echt showbeest? Dan is Commercial zeker iets voor jou.

VOLWASSENEN

Altijd al graag willen dansen? Heb je vroeger gedanst en wil je opnieuw dansen? Of heb jij gewoon zin om te sporten en bewegen op een leuke, dansante manier? Dan is Volwassenen zeker iets voor jou! Een dansles waar de focus ligt op ‘gewoon dansen en volop genieten’. Een niveau naargelang ieders kunnen, en dit bouw je samen met de groep op doorheen het hele dansseizoen. Een dansles waarin gestart wordt met een dansante opwarming, enkele krachtoefeningen en een goede stretching, met vervolgens een dosis techniekoefeningen binnen de stijl jazzdans, en tot slot als afsluiter een leuke danschoreo waarin jij je helemaal kan uitleven. Dit allemaal met de nodige funfactor op een toegankelijke manier voor iedere volwassene, en als extraatje een gezellige groepssfeer erbovenop!

Gaan die beentjes dus niet meer zo hoog? Willen die knieën niet meer zo goed mee? Maar wil je graag nog dansen, bewegen en je eens even goed ontspannen? Geen zorgen, kom gewoon dansen en genieten bij de Volwassenen.

G-DANS

Binnen G-dans willen we dans aanbieden aan kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Dit kan zowel een verstandelijke als motorische beperking zijn.

Stap voor stap bouwen we dans en danspassen op, aangepast aan het niveau van ieder individu. We werken in verschillende groepen, zodat iedereen op maat dans krijgt aangeboden. Dit kan op een speelsere manier waar toch nog steeds aandacht ligt op de uitvoering van de bewegingen. We dansen op verschillende soorten muziek, aansluitend bij de interesses van de dansers. We streven vooral naar plezier beleven tijdens het dansen en minder naar het presteren. Geheel vrijblijvend nemen we ieder jaar deel aan het optreden.